ALGEMEEN

The end of sitting?

Onlangs verscheen er een uitdagend artikel in de volkskrant dat gebaseerd is op de prikkelende stelling dat het maar eens afgelopen moet zijn met zittend werken!!

Zitten brengt tal van gezondheidsrisico’s met zich mee. De afgelopen jaren is de focus vooral gericht op het beter laten zitten van mensen in een comfortabele omgeving. Misschien iets te comfortabel? Niet alleen leidt deze inactieve levensstijl tot allerlei fysieke gezondheidsklachten maar zorgt het ook nog eens voor een versnelde achteruitgang van ons geheugen zoals Erik Scherder regelmatig in de DWDD duidelijk maakt.

en toch doen we het dagelijks vele uren…………

Volgens ons hebben mensen een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid als werknemers en als werkgever om hier iets mee te doen. Er zijn diverse mogelijkheden om actiever te worden, ook op de werkvloer. Die mogelijkheden veronderstellen niet eens een vorm van out of the box denken die zo rigoreus is als hetgeen ontwerpstudio RAAAF, zie foto, heeft gerealiseerd. Hoe kunnen we er dan voor zorgen dat we minder zitten? Simpele voorbeelden zijn: staand vergaderen, het gebruik van de trap, printers die niet direct bij het bureau staan of op de fiets naar het werk. Nu komt het aan op het benutten van deze kansen!!! want zitten is nog altijd de norm.